perjantai 18. maaliskuuta 2011

Status-päivitystä...

Kuvia ei tällä kertaa ole, mutta kerron hieman tietoa tämän hetkisestä projektistani. Eli läheinen tuttuni sai pojan, ja "kastesormuksista" sain antaa sen paremmin onnistuneen eli sinisen version. Vein sen jo synnärille, koska ideana oli tehdä jotain muuta kastelahjaksi, kummilusikan. Onneksi toiveeni toteutui ja minua sekä miestäni pyydettiin kummeiksi, joten projekti sai virallisesti alkaa.

Tein messinkilevystä testiversion ja sen onnistumisen jälkeen uskalsin alkaa sahata 1 mm paksuisesta hopealevystä samalla kaavalla lusikkaa. Se vaan että lusikka on noin 14 cm pitkä ja hopealevy oli kokoa 5 x 10 cm. Ideana oli että teen lusikan kahdesta osasta ja juotan palat yhteen. Aiemmin olen juottanut pastalla, mutta nyt hankin oikein juotoslankaa, että tulee kestävämpi juotos. Tästä siis paistaa pahasti läpi se, että en ole kursseja käynyt. Enpä siis tajunnut, että sellainen määrä hopeaa ei helposti lämpene Microtorchilla siihen pisteeseen, että juotoshopea sulaisi...

Kun tuota yritin juottaa, tajusin samalla että se alkuperäinen idea koristelusta, oli mahdoton toteuttaa juuri tämän koon takia. Tarkoituksena oli siis juottaa levystä kuvio lusikan varteen. Nyt vaihdoin suunnitelmani toiseen vaihtoehtoon, jota olin alunperin miettinyt. Varren saumakohdassa olisi lusikassa reikä, esim sydämen muotoinen. Sydämen molemmille puolille jää ohuempi "kannas" hopealevyä, jonka kuumentaminen kävisi helpommin. No, eipä tämäkään riittänyt. Seuraava steppi oli käynti Motonetissa. Ostin kynäjuottimen hintaan 6,90€ ja "tohotin" kahdella polttimella yhtä aikaa juotettavaan kohtaan (mies oli välillä auttamassa kynäjuottimen kanssa). Vihdoin alkoi jotain tapahtua! Juottaminen on vielä kesken, mutta nyt se kuitenkin onnistuu.Käytän juotoslankaa juotospalan tavoin, joten juottaminen tapahtuu osissa. Yksi kannas taitaa tarvita 4 erillistä juotoskertaa, 2 per puoli. Työtä siis vielä on edessä, mutta olo on toiveikas. Tarkoitus olisi laittaa sydämen muotoiseen aukkoon lopuksi "filigraanikuviota", jotta saumasta tulisi vieläkin kestävämpi.

Nyt lusikka näyttää vielä aika ankealta, koska olen liottanut sitä etikka-suolaliemessä vain juotettavasta päästä ja toinen pää on tummunut juottamisen seurauksena. Kuvia tulee siis vasta myöhemmin. Onneksi on vielä 3 viikkoa aikaa saada lusikka valmiiksi. Nimen, syntymäajan sekä strategiset mitat aion lyödä kirjain- ja numeropunsseleilla etupuolelle sydämen yläpuolelle. Tämän voin tehdä vaikka viimeisenä iltana ennen ristiäisiä. Aiemmassa versiossa tämä olisi pitänyt tehdä lusikan taakse jo ennen koristeen juottamista. Punsselit vaativat tasaisen taustan, jossa ei ole pitään kohoumia. Koriste olisi tullut juuri tekstin taustalle. Kaikkien näiden ongelmien takia lusikan suunnitelma on muuttunut mielestäni jopa lopputuloksena parempaan suuntaan. Nyt täytyy vain tehdä lusikka ilman hätiköintejä ettei oikaise missään tärkeässä vaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...